Çocuklukta Spor

Belli amaca yönelik yapılan düzenli aktiviteler genel olarak egzersiz olarak adlandırılır. Okullarda uygulanan egzersiz temelli fiziksel aktiviteler ve oyunlar; çocuklarda fiziksel gelişim, beceri gelişimi, özgüven, disiplinli yaşama, muhakeme yeteneğinin gelişimi ve ruhsal gelişim gibi yararlar sağlamaktadır. Erken çocukluk döneminde var olan hareketliliğin, okul çağında yapılan spor ve düzenli egzersizler şekline dönüştürülebilmesi, erişkin dönemde fiziksel aktivite alışkanlığının yerleşmesine katkıda bulunmaktadır. Düzenli sportif aktiviteler, sadece egzersiz ve genel sağlık durumunun düzeltilmesi için değil, aynı zamanda çocukların eğlenerek hoş vakit geçirmelerini ve kendilerini iyi hissetmelerini de sağlamaktadır. Çocukluk çağında düzenli fiziksel aktivite ve spor yapma alışkanlığının kazanılması, daha ileri
yaşlarda oluşabilecek bedensel bozuklukları önlemek, sağlıklı ve zinde kalmak bakımından da çok etkili olmaktadır. Çocuk ve spor konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar;
• Öncelikle çocuğun yaşına ve fiziksel özelliklerine uygun olarak aktivitenin planlanmasıdır. Çocuğun bilinen bir sağlık sorunu olup olmadığının bilinebilmesi için de sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir. Faaliyet öncesi her çocuğun ısınma-gevşeme egzersizleri yapması ve sakatlanmaları önlemek için spor kurallarına uyması oldukça önemlidir.
• Bunların yanı sıra çocuğun yeterli su veya sıvı alımının kontrolü yapılarak; yorgunluk, ağrı ve sakatlanma durumları var ise spor ve fiziksel aktivitelerin yaptırılmaması gerekmektedir.
• Aileler ve öğretmenler; spor ve fiziksel aktivite seçimlerinde, motivasyon, spora uyum ve oluşabilecek yaralanmalardan korunma konuları hakkında çocukların bilgilendirilmesinde çok önemli rol oynamaktadır.

Ebeveynler olarak ya siz?

Egzersiz kimilerimiz için yabancı görünüyor olabilir. Egzersizi bir fırsata dönüştürebilmek bizim elimizde. Bunun için sağlıklı yaşamı hayatımızın önemli bir parçası haline getirmeliyiz. Bizi zirvede tutacak spor, yaşadığımız dünyada kendimizi ortaya çıkarır ve ışık saçmamızı sağlar. Önümüzdeki saatler ne getirirse getirsin güçlü ve istekli olup, pes etmeden üzerimize düşeni yapıp hem kendimizi hem de çocukları desteklemeliyiz.

Siz ebeveynlerin bu noktada
yapılabilecekleriniz konusunda “Veliye Öneriler” başlıklı bölüme göz atabilirsiniz.

Veliye Öneriler:

1-Doğa Yürüyüşü: Belli bir tempoda, uygun yürüyüş ayakkabıları, temiz ve rahat kıyafetlerle yürüyünüz. Bu etkinlik hem ailenizle birlikte zaman geçirebileceğiniz hem de doğanın tadını çıkartıp rahatlamanızı sağlayacak bir aktivite.
2- Sportif Dergiler: Ailenizle birlikte evde de keyifli ve sportif zaman geçirmek için herhangi bir spor dergisine abonelik sağlayıp hem keyifli vakit geçirirken hem de tüm sportif aktivitelerden haberdar olabilirsiniz. Keyifli Okumalar Dileriz…
3-Sportif Aktivitelere Katılım: Hafta sonları boş vakitlerinizde ailecek katılım sağlayabileceğiniz (voleybol, kayak, bisiklet, basketbol, tenis, bowling, yoga, plates, yüzme, koşu, golf gibi) ilgi duyduğunuz sportif aktivitelerin müsabaka tarihlerinde bilet alıp gidebilirsiniz. Bu şekilde hafta sonları da keyifli vakit geçirmiş olursunuz.
4-Evde Aile Katılımı: Ev içinde gerekli düzenlemelerin ailecek yapıldığı kendi özel alanınız olarak belirlediğiniz sporla ilgili bir köşe yaratabilirsiniz. Bunun içerisinde sporla ilgili ilgi duyduğunuz kitaplar, filmler, dergiler, broşürler, biletler vb. bulundurabilirsiniz.
5-Sabah Sporu: Sabahları olabildiğince erken kalkmak hem uyku düzeni hem de sağlıklı yaşam için önemlidir. Vücudumuzu disipline etmek ve uyandırmak için düzenli yapmalıyız. Bu nedenle her sabah vücudumuzu uyandıracak egzersizler yaparak rahatlayabiliriz. Her sabah rahat kıyafetlerimizle ailecek sabah sporu yaparak güne başlayabiliriz.

Çocuk Kampları: Yaz döneminde alternatif bir aktivite olarak çocukların kendi yaşıtlarıyla sosyalleşebilecekleri, özgüven gelişimlerini destekleyen, hareket oranlarının artmasıyla birlikte çocuk gelişimi için büyük bir rol oynayan çocuk kamplarını ebeveynler düşünebilir.

Add a Comment

Your email address will not be published.