Zaman Yönetimi

The Spring is a passionate and determined group of monthly givers on a mission to end the water crisis in our lifetime. People like you, from more than 100 countries around the world, giving anything they can to prove how unstoppable we are when we work together.

Zaman çocuklukta oluşan bir kavramdır. Çocukların zaman kavramı belirsiz, yavaş gelişen ve birikimli bir süreçtir. Bunun yanında zaman kavramı çocuklukta oluşmaya başlar. Yemek zamanı, etkinlik zamanı, okula gitme zamanı, oyun zamanı, yatma zamanı gibi sınırlı bir zaman kavramı vardır. Çevreyle kurulan iletişimin artması, verilen sorumlulukların yerine getirilmesi zaman kavramını anlamada ve zamanlar arasında bağlantıların kurulmasında önemlidir. Bilişsel olgunluk; sıralama ve sınıflama beceri gelişimini desteklemektedir. Bilişsel becerilerin; sınıflama, sıralama, parça-bütün, önce-sonra, geçmiş-gelecek, planlama ile ilgili etkinliklerin düzenlemesi zaman kavramının kazanılmasını desteklenmektedir. Türkçe dil etkinlikleri çocuğun dil gelişimi alanını destekleyen; ifade etme becerileri çevreyle iletişimi kolaylaştıran, kavram gelişimi, yaratıcı hayal gücü gelişimine, zihinsel gelişim, kavram kullanımı, gözlem yapma, problem çözme, algılama, bağlantılar kurma, karşılaştırma, genelleme, dikkat gelişimi gibi alanlardaki gelişime katkı sağlar. Dil; zihin, sosyal ve duygusal gelişimlerine katkıyı amaçlar. Türkçe dil etkinlikleri tekerleme, bilmece, şiir, parmak oyunu, grup konuşması, hikaye anlatma vb.Zaman kavramını destekleyecek hikayeler, hikaye okuma, grup içinde konuşma vb. etkinliklerle desteklenmelidir.     

     Ertelemecilik de zaman yönetiminde önemli bir kavramdır. Erteleme birçok olumsuzluğu beraberinde getirir. “Bir gün okula gitmesem bir şey olmaz.” “Geç kalsam bir şey olmaz.” vb… Bu cümleler tanıdık geliyor mu?

Peki neden erteleriz?

Zamanı iyi yönetebilmek için öncelikler, hedefler ve amaçlar belirlenerek başlanmalıdır. Bir işe başlarken kimi zaman hayal kurarken bulabilirsiniz kendinizi. Ya da “başaramam, yapamam” gibi inançlar yapılacak işin aksamasına neden olabilir. Olumsuz inançlarınızın oluşturduğu korku ve kaygıyla daha fazla zaman harcayabilirsiniz. Aşırı mükemmeliyetçilik, başarısızlık korkusu, gerçekçi olmayan beklentiler yapmanız gerekenleri sonraki tarihlere ertelemekle sonuçlanır.

Olumsuz inançlarınızın oluşturduğu korku ve kaygıyla daha fazla zaman harcayabilirsiniz. Aşırı mükemmeliyetçilik, başarısızlık korkusu, gerçekçi olmayan beklentiler yapmanız gerekenleri sonraki tarihlere ertelemekle sonuçlanır.

Zamanı yönetmek için neler yapılabilir?

  • Haftalık bir program yapmak. Bu programın içeriğini planlamak.
  • Yapılan işi dikkat süresine ve yaş gelişim özelliğine göre kısa zaman aralıklarına bölmek.
  • Öncelikleri belirlemek. Hayır demeyi öğrenmek.
  • İş öncesinde gerekli materyalleri bulundurmak, ortam yaratmak.Zamanı yönetmek için neler yapılabilir?
    • Haftalık bir program yapmak. Bu programın içeriğini planlamak.
    • Yapılan işi dikkat süresine ve yaş gelişim özelliğine göre kısa zaman aralıklarına bölmek.
    • Öncelikleri belirlemek. Hayır demeyi öğrenmek.
    • İş öncesinde gerekli materyalleri bulundurmak, ortam yaratmak.

    Çocuklara zaman yönetimini öğretmek

    Çocuklara erken yaşlarda kazandırılmaya çalışılan zaman yönetiminin ilk basamağı planlama ve organizasyon becerisidir. Zamanı etkili kullanmak için çocukların bu beceriyi içselleştirmeleri gerekir. 

    Bazı düzenlemeler yaparak zaman yönetimi alışkanlığı kazandırılabilir:

    • Önce ve Sonra kavramlarının kullanımı: Küçük bir zaman yönetimi, rutin ve düzen bilgisi. Örneğin; oyun oynadıktan sonra yatma saati. Saat 8’de evden çıkma zamanı, saatin üzerine yapıştırılan bir sembol.
    • Her Şeyin Belirli Yerlerinin Olması: Mavi kutu- boyalar, Sarı kutu- oyuncaklar
    • Aktivite Seçimi
    • Takvim Oluşturmak: Etkinlikler, rutinler için çocuklarla beraber oluşturulan takvim.
    • Sırada ne var?: Tahmin edilebilir rutin oluşturmak. “Dişler fırçalandı, şimdi sırada ne var?”
    • Öncesinde ne olmuştu?: Tahmin yapabilme becerisi. “Arkadaşın bize gelmişti ne olmuştu?”
    • Ne kadar sürüyor?: Sayı saymayı öğrenmeyle birlikte zaman kavramı kullanılabilir. “30’a kadar sayıyorum, sıra arkadaşına geçecek.”
    • Zaman tanımak, öncesinde hatırlatmalarda bulunmak.
    • Örnek olmak. Söz verilen saatlere sadık kalmak.
    • İyi yapılmayan zaman yönetimi sonuçlarını, çocuğunuzun yaşamasına fırsat vermek.

Add a Comment

Your email address will not be published.